Terug naar Nieuws

Medewerker aan het woord: GFT boormeester André Stam

Iedere 2 maanden staat er iemand uit ons team in de spotlights. Vandaag vertelt onze GFT boormeester André hoe hij in het boormeestersvak gerold is en hoe laat hij iedere werkdag opstaat.

Wat voor opleiding heb je gevolgd?
Ik heb de LEAO gevolgd en daarna ben ik eigenlijk direct 3 jaar de Rijn- en Binnenvaart opleiding gaan volgen. In eerste instantie wilde ik eigenlijk graag de baggerkant op, familie van moeders kant deed dat werk en dat leek mij ook wel wat. Aan mijn vaders kant zat er familie in de scheepsvaart en toentertijd heb ik toch daarvoor gekozen. In het jaar dat ik ook daadwerkelijk op de binnenvaart zat heb ik veel retourtjes Duitsland gedaan.

Wat houdt jouw beroep precies in?
De werkzaamheden die ik uitvoer zijn o.a. het uitzetten van de boorlijnen, het opbouwen van de boorkuipen in samenwerking met de ploeg en het aansluiten en het bedienen van de machine. Ook het aan- en afvoeren van de transporten bereid ik voor, ik probeer kleine storingen op te lossen, ik houd bijzonderheden bij en ik maak de dagrapporten in ons systeem. Ik ben eindverantwoordelijke als boormeester, maar iedere boring maken we als team!

Wat zijn de leuke kanten van je werk?
Bij kortere projecten is het afwisselen van locaties erg leuk, zo kom je op veel verschillende plekken. Ook de diversiteit van de verschillende diameters en soorten buizen. Het gehele proces van opbouwen naar boren naar opruimen en afvoeren. En alles wat daar tussenin zit, ook bijvoorbeeld lassen en de laser uitzetten. De grote afwisseling dus! We zijn één team en we willen de boring netjes en veilig volbrengen.

Hoe verloopt jouw dag?
’s Morgens om 04.30 uur kom ik uit bed, dan begin ik met een kop koffie en het lezen van de krant en daarna ga ik richting de projectlocatie. We maken even een praatje met collega’s onder het genot van een kop koffie, we bespreken de werkzaamheden en om 07.00 uur starten we. Om 09.00 uur en 12.30 uur eten we gezamenlijk en dan rond 16.00 uur, op een normale werkdag, gaan we weer richting huis.

Hoe blijf je op de hoogte van ontwikkelingen in je vakgebied?
Ik gebruik internet hiervoor, dit is een goede en grote bron. Ik zit bijvoorbeeld bij verschillende Facebookgroepen. Bij Kouwenberg Infra wordt veel aandacht gegeven aan nieuwe innovaties en daar praten we dan ook veel over met collega’s onderling.

Hoe lang werk je al bij Kouwenberg Infra?
Mijn vader heeft 36 jaar in de boorwereld gezeten en vanaf mijn 8e ging ik in vakanties al mee. Toen ik uit mijn diensttijd kwam konden ze bij Visser & Smit Hanab (waar mijn vader werkte) mensen gebruiken, ik heb daar gesolliciteerd en ik ben er 28 jaar werkzaam geweest. Toen kwam de overname door Kouwenberg Infra en nu werk ik alweer ruim 2 jaar in Schaijk.

Kun je het goed met collega’s vinden?
Ja ik kan met iedereen goed overweg. Ik ben zoals ik ben en volgens mij kan iedereen ook goed met mij overweg.

Wat maakt Kouwenberg Infra uniek?
Bij Kouwenberg Infra kijken wij niet alleen naar wat er al te koop is op de wereld, maar juist naar wat je daar als bedrijf nog aan toe kunt voegen. Wij blijven zoeken naar nieuwe dingen. We zijn een kleiner bedrijf dan dat ik voorheen gewend was, maar vooral de kortere lijntjes zijn erg prettig. Ik kwam ruim 2 jaar geleden in een warm bad terecht, ondanks dat er veel personeel uit de regio Schaijk komt - en ze veel mensen uit het dorp kennen waar je niet over mee kunt praten - heb ik me nooit buitengesloten gevoeld. Wij pakken het beste van VSH en Kouwenberg Infra!

Heb je nog een leuke afsluiting?
Ik hoor altijd veel leuke verhalen over de uitstapjes en borrels van Kouwenberg Infra. Helaas heb ik - los van de BBQ’s op de werf, de kerst en bouwvakborrel - enkel nog maar de darttoernooien mee mogen maken. Deze waren erg leuk, hopelijk kan er snel weer iets gepland worden. Mijn schoenmaat is de ene keer 43 en de andere keer 44 😉