
Waarom kies je voor Kouwenberg infra?
Kouwenberg Infra heeft meer dan 15 jaar ervaring in het uitvoeren van sleufloze technieken. We ontzorgen je gedurende het hele proces van het sleufloos aanbrengen van de mantel- / voerende buis.
Gesloten front boringen
Uitstekend & sleufloos
Wanneer er nieuwe kabels of leidingen moeten worden aangelegd binnen de bestaande infrastructuur en dit kan niet middels een open sleuf, of het werken vanuit een open sleuf veroorzaakt te veel overlast, dan bieden sleufloze boortechnieken de uitkomst.
Als de kabels of leidingen onder de grondwaterstand dienen te worden aangelegd, kan er worden gekozen voor de techniek Gesloten Front Boring. Dit is één van de sleufloze boortechnieken die Kouwenberg Infra voor haar klanten toepast.
Bij een Gesloten Front Boring, ook wel microtunneling of schildboring genoemd, wordt de leiding aangelegd zonder dat het oppervlak hoeft te worden opengebroken. De Gesloten Front Techniek zorgt er daarbij voor dat er geen spoeling via de boorkop door de buis plaats kan vinden. Een zogenaamd manchet of waterslot garandeert dat er geen spoeling langs de buitenzijde van de buis plaats vindt.
Deze techniek garandeert een nauwkeurige plaatsbepaling. De positie van de boorkop wordt namelijk door middel van een plaatsbepalingssysteem (laser) continu gemonitord, waarbij in het geval van afwijkingen kan worden bijgestuurd en de buis op het ontworpen tracé komt te liggen.

Verschillende infrastructuren
Of er nu een leiding moet worden aangelegd onder een spoorweg, autoweg, waterweg, bestaande kabel en leidingstrook of stedelijk gebied; een Gesloten Front Boring is een geschikte boormethode. Doordat de boormachine is voorzien van een waterdicht boorschild, kan de boortechniek worden toegepast binnen infrastructuren die zich onder het grondwaterpeil bevinden.
De techniek achter gesloten front boring
Een Gesloten Front Boring gebeurt vanuit een perskuip. Met behulp van een persframe voorzien van hydraulische vijzels wordt het boorschild in de grond gedrukt, waarna de pijpleiding in delen de grond in kan worden geboord. Zo ontstaat een lange trein aan pijpleiding. De boorspoeling die ontstaat door in de boorkop de te verwijderen grond te mengen met water, wordt middels slangen door de nieuwe leiding afgevoerd. Afhankelijk van de grondsoort en de hoeveelheid mantelwrijving die op de buis ontstaat, bepalen we of er een tussendrukstation nodig is. Hiermee wordt de perskracht verdeeld en kunnen ook langere boringen worden uitgevoerd.
Grondonderzoek bepaalt de messen
Voordat we beginnen met boren in de grond, bepalen we welke messen er op de boorkop moeten worden gebruikt. Verschillende type grondsoorten behoeven verschillende messen. Zo wordt er in geval van zand of klei gebruik gemaakt van een zandsnijmes. Wanneer er sprake is van een harde steengrond gebruiken we het rockmes; dit type mes is geschikt voor bergachtig materiaal. Voor alle tussenvarianten wordt er een mixed shield ingezet. Hiermee kunnen we grondsoorten met stenen goed doorboren. Aan de hand van een grondonderzoek bepalen we welke messen moeten worden gebruikt.
We kunnen kiezen uit verschillende typen persframes. Deze keuze wordt tijdens de ontwerpfase gemaakt, afhankelijk van omgevingsfactoren en beschikbare ruimte voor de persput.
Smeerstations
Om mantelwrijving zoveel mogelijk omlaag te brengen, kunnen we gebruik maken van een smeerstation. De over ruimte rondom de buis vullen we op met smeervloeistof.
Tussendrukstations
Tussendrukstations kunnen worden ingebouwd als de toelaatbare perskracht op de boorbuis wordt overschreden. Dit is met name van toepassing tijdens lange boringen.

Gerelateerde projecten:
Geïnteresseerd in onze techniek?
Wil je weten hoe onze technieken in de praktijk worden uitgevoerd? We hebben speciaal voor jou een aantal filmpjes geselecteerd die je precies laten zien hoe het in zijn werk gaat. Bekijk ze snel!
